Reiseblogg klasse 10 B

Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv

29.10.2010 20:48

Magnus har gjennom hele uka tatt opp den ene historiske ting etter den andre, og selv på bussen hjem fra Trelleborg til Kongsberg kom det flere innslag. Først filmen "Eksperimentet", en film om hva vanlig mennesker under gitte forhold kan få seg til å gjøre, "Forest Gump" hvor Magnus poengterte at ved stor vilje og ved bare å være seg selv kan man nå veldig langt selv om forutsetningene kan synes litt dårlige. Over Basserudåsen fikk vi lydopptak med Arnulf Øverland selv som leser "Du må ikke sove" før Herborg Kråkevik synger "Til ungdommen" av Nordahl Grieg.

"Det er ikke slik at det tyske folk er eller var mer ille enn andre", sier Magnus. "Britene hadde konsetrasjonsleire i Sør-Afrika, det var konsentrasjonsleire på Balkan for bare 15 år siden, det er konsentrasjonsleire i Nord-Korea i dag. Om Guantanamobasen er en konsentrasjonsleir eller ikke vet jeg ikke nok om enda", poengterer Magnus.

"Blanche Major ble sammen med 31 slektninger sendt til Auschwitz, hun og en til overlevde", fortsetter Magnus. "På spørsmål om hun følte seg aleine etter krigen sier hun at folk i dag er like aleine. Det skjer hver dag, tenk på de som blir mobbet."

"Du kan gjøre noe, du kan gjøre en forskjell. Du kan bidra på skolen, på fotballaget, du kan se etter om noen bilr mobbet eller behandlet dårlig. Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv", er Magnus sitt siste poeng før bussen stanser utenfor gymsalen på skolen.

Tislegård Ungdomsskole har denne høsten for første gang arrangert toleransereiser basert på reiser med Aktive Fredsreiser. Vi foreldre som fikk lov til å være med på denne fantastiske turen synes det er svært flott at også Tislegård har startet med denne typen 10. klassereiser. Vi oppfordrer unisont skolen og undervisningstjenesten i kommunen til å fortsette med dette. Helga Arntzens misjon om "vaksinering mot nynazisme, mobbing og fremmedfrykt" gjennom denne typen reiser må få etablere seg på Tislegård og fortsette i vår kommune og ikke bli offer for kortsiktige kommunale budsjettkutt. Den som velger bort dette kjenner ikke sin ege historie og vet ikke at den som ikke kjenner si historie må leve den omigjen...

 

Comment Kommenter (625)

Ravensbrück

28.10.2010 18:48

”Det er så rar stemning her nå”…

"Det er jo helt sjukt"...

Dagens besøk i konsentrasjonsleirene Sachsenhausen og Ravensbrück var av det slaget som kunne sette følelser i bevegelse. Utsagnene over er fra dagen i dag. En ting er å høre og se en krigs forferdelse på film i en time på skolen. Det gir et annet inntrykk å faktisk være der og få historiene fortalt profesjonelt og ekte slik vi har fått i dag. Krigens vesen er aldeles ikke slik det kan se ut på film fra Hollywood, det har vi ettertrykkelig fått sett spesielt i dag.

Magnus forteller om leirens funksjon og oppbygning, de kalde fakta og om enkelte skjebner fra perioden leieren var i drift under krigen.

Forsamlingen er fortsatt svært lydhør...

 

Detaljer studeres mer inngående

 

Historien om barnet som fant denne bamse langs veien, hans videre skjebne og brevet som nå ligger i museet gjorde sterkt inntrykk 

 

Protokollen signeres som seg hør og bør på en plass som dette.

 

Etter turen inne i selve konsentrasjonsleiren holdt vi en kort seremoni på utsiden hvor elevene leste opp to dikt, Magnus hadde selv skrevet det ene.

 

Som et minne over de lidelser som utspant seg her kastet elevene blomster på "Tårenes sjø"

 

Denne dagen satte følelsene i bevegelse for noen og enhver, sterke inntrykk fordøyes forskjellig...

"Det heter Tårenes Sjø fordi her ble asken etter kvinner og barn skylt ut i sjøen, da gråt man noen tårer – og det har besøkende gjort siden også…som nå…”. Slik avsluttet Magnus seremonien utenfor KZ Ravensbruck.

”Slike turer er god vaksine for ungdom i rett alder”, er Helga Arntzen sitt uttrykk. For 14 dager siden var Helga på besøk på skolen og fortalte om sin bakgrunn og om hvorfor hun startet opp med å arrangere reiser til Tyskland og Polen. Nå forstår vi godt hennes fortelling og misjonen hun har tatt på seg.
Comment Kommenter (1886)

Sachsenhausen

28.10.2010 15:23

Sterke inntrykk på dag fire, og vi blir stadig vekk imponert over hva Magnus kan. Det er forskjell på å besøke et minnsemerke på egenhånd og det å være på samme plass sammen med noen som kan fortelle utdypende omkring dette.

Arbeit Macht Frei, "men dere fikk ikke has på meg" hørte vi en sa på videoen før vi kom til leiren

I 1953 bygget DDR opp et museumsbygg til minne om dette, legg merke til fargen på falgget...

Magnus forklarer hvordan leiren opprinnelig var. Det meste er nå borte.

 

Oppstilling! Fremmad marsj! Vi gikk et kvart 8-tall på våre egne sko, på 40-tallet gikk fangene hele 8-tallet hele dagen for å teste sko.

 `

Én skoleklasse i brakka det kunne være fra 250 til 400 fanger som bodde. 

 

Beskrivelser av hvordan det virkelig var i Sachenhausen gjør store inntrykk.

Hitlers personlige fange var en helt og ubåtfører fra første verdenskrig, men han fant etterhvert ut at den nazisitske ideologi ikke var riktig. Han ble derfor satt i konsentrasjonsleir under andre verdenskrig.  

På spørsmål om noen vil lese et dikt under seremoniene i Sachenhausen og Ravenbrück kommer flere hender i været. "Jeg vil, jeg vil". Utrolig...

Dikt av Arnulf Øverland og Martin Niemöller framføres etter blomsternedleggelse ved det norske monumentet til ære for nordmennene som satt i Sachenhausen.

 

Comment Kommenter (140)

Slutt på den tredje dag

28.10.2010 00:26

Etter å ha fylt opp topplokket med en mengde inntrykk og historier fra Magnus om alt fra Kurfyrster til Brandenburger Tor, gikk vi til Hard Rock Cafe Berlin og fikk oss en stor hamburger. Reisekassen fikk slanket seg på Kurfürstendamm i dag også, alle kommer hjem med lettere lommebok og tyngre bag…

Comment Kommenter (158)

Unter den Linden

28.10.2010 00:22

Artig å se svær grafitti på Eastside Gallery der Honecker og Bresjnev bytter spytt, en Drabant på vei gjennom muren og en elv av mennesker som flyter gjennom den åpne muren.

Paradegaten i Øst-Berlin med sine 5 rader med lindetrær er litt bredere enn Storgata hjemme i Kongsberg. Var det noe de var gode på, så var det å lage paradegater. I østre ende så vi Humbolt Universitaet og utenfor universitetets bibliotek så vi plassen der nazistene brant 20 000 bøker i 1933.

Paradokset er at under 10 år etter bokbrannen i 1933, brenner nazistene mennekser i konsentrasjonleirer. Det gikk som Heinrich Heine skrev i 1820.  

Langs hele Unter den Linden stopper Magnus opp med ujevne mellomrom og øser ut av sine rike historiekunnskaper. Vi er innom Das Neue Wachthaus og ser statuen Pieta, der en mor sørger over sitt døde barn, hører om ”Fredrik den store” der vi ser han sitte på sin hest, hører om Hitler som sagde ned den ene raden med lindetrær fordi han ville ha mer plass til sine paraderende soldater som han kunne se der han overvåket paraden fra balkongen over oss, om Michael Jackson som holdt sitt barn utenfor vinduet på hotel Adlon og om hvordan den vest-tyske kontraktøren leverte statuen Quadriga som skulle plasseres på toppen av Brandenburger Tor.

Ungdommen er interessert, det er så vi voksne må stå litt bak og på siden når Magnus stopper opp for å slippe de interesserte unge fram, og mens vi går mot Brandenburger Tor spør og graver de hele tiden om det ene og det andre. Og Magnus kan svare, han har ikke stått fast én gang enda.

 

Magnus forteller mens vi går "Unter den Linden". Her ved balkongen hvor Hitler stod under paradene på Unter den Linden. 

Utenfor Riksdagen ser vi monumentet over de første falne politikere som motsatte seg nazismen før vi avsluttet vandringen ved Holocaustsenteret og stedet der Hitler hadde sin bunker hvor han avsluttet sitt liv og krigen i Europa tok slutt.

Utenfor Riksdagen står dette minnesmerket over navnet på de første politikerne som stod opp mot nazistene.

 

Minnsemerket over Holocaust i Berlin

 

Comment Kommenter (694)

Berliner Dom

27.10.2010 23:42

Etter Statsi og lunsj var det rusletur fra Alexander Platz til Holocaustsenteret som stod på programmet. ”Kan vi ikke gå inn her da?”, spør flere elever, vi står på plenen utenfor Berliner Domen. Egentlig skulle vi betalt, men siden vi var skoleklasse med lærer kom vi gratis inn. ”Jeg kunne sitti her i mange timer jeg”, ble sagt. Magnus og noen elever tok trappa helt opp til utsiden av kuppelen og fikk se Berlin fra fugleperspektiv.

 På Alexander Platz

 Tenk endelig å få være inne i en snakkeboble!

 Det står ihverfall ikke på utstyret om turen ikke blir foreviget. Til forskjell fra klasseturene som vi vokse var på for en liten tid tilbake, knipses det nå i tusentall mot våre maks 24 klikk i 135mm negativformat.

"Fikk du noen bra bilder?" 

 

 

 Jentene poserer villig vekk...

 ...mens det bladt gutta blir noe mer ablegøyer...

...og vi voksne gjør et tappert forsøk på å være både kul og skikkelig på en gang.

Comment Kommenter (10294)

Stasifengselet

27.10.2010 23:16

Opp om morran, der følger vi ”Pølse-Hansen” til punkt og prikke. Bra frokost egentlig, grove og fine rundstykker, oster og pølsepålegg, syltetøy, eggerøre, bacon, juice i flere varianter. Ved arbeidsdagens begynnelse har lærerne full kontroll på flokken og på vei til Statsifengselet.

Mike og Kristin tok oss imot i fengselet. Mike var ikke akkurat mors beste barn i sine yngre år og fortalte en svært lydhør forsamling om sine egne opplevelser fra innsiden av murene. ”Hvordan var det?”, ”Hvorfor kom du til Statsifengselet?”, ”Hvor lenge satt du inne?”. Mike var nå fri som han sa og bar ikke noe nag, de som hater er ikke frie var hans postulat.

Mike forteller fra hvordan det var å være i "ubåten" i Stasifengselet

Den daglige halvtimen i luftegården var et høydepunkt, da kunne han hvile øynene på himmelen der ingen hindre var å se. De andre 23,5 timene i døgnet var det alltid et hinder i form av vegger og stengte dører.

Comment Kommenter (10457)

Dag 2 er over

27.10.2010 00:22

To dager unnagjort, bare 3 igjen. I dag har vi så vidt sett Berlin gjennom bussrutene, vi har gått Kurfürstendamm og vært i handelssentrum. I morgen blir det sightseeing på ordentlig, det blir bra med mer nærkontakt på de tingene Berlin virkelig er kjent for og det disse turene er bygget opp omkring.

Comment Kommenter (111)

Berlin

26.10.2010 23:04

Fornøyd med rommene?: ”De er OK”, sa de. Olivier Apart Hotel er et typisk trestjerners storbyhotell, men rommene er store og badene reine, og det er 100 meter til Kurfürstendamm. Alle fikk hoppet litt i senga før vi gikk Kurfürstendamm ned til Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche og Europa Sentrum. Her fikk vi tid til litt tur på egenhånd, og butikkene i området fikk besøk fra Norge.

Utenfor Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche samles jøglere og andre showmennesker på kvelden, vi fikk en liten oppvisning på hvordan rullebrett kan brukes.

Klassen har vært svært flink til å gjennomføre dugnader siden 8. klasse, og etter middag spanderte klassekassen is i flere etasjer på alle. Ca 78 julenek kom herligheten på.

 

Og hvor mye er klokka?

Comment Kommenter (521)

Bussing til Berlin

26.10.2010 14:05

Fra Kiel går turen videre med buss til Berlin, det er 6 timers bussing inkludert lunsjpause og en kortere tissestopp. Nå er det også slutt på gourmetmaten som vi fikk på Color Magic, langs Autobahn er det pommes frites og burger som gjelder, og ikke noe annet.

 

 

 

En lang busstur kan jo være en utfordring for noen og enhver, da er det godt at Tyskland fortsatt har telefonkiosker satt opp her og der…

 

Magnus har med seg sitt filmbibliotek med klassiske store filmer som omhandler krigens forskjellige fasetter. Etter lunsj var det tid for Oscarvinnende ”Die Fälscher” som er basert på den sanne historien om hvordan Nazi Tyskland forsøkte å iverksette verdens største falskmynteroperasjon for å knekke Dollaren og Pundet. Handlingen foregår bl annet i konsentrasjonsleir Sachsenhausen som vi skal besøke på torsdag.

Comment Kommenter (455)

God natt

26.10.2010 09:07

Første dag er over, alle på lugaren kl 2315, store som små. Klar for en ny dag i morgen, da venter en lang busstur til Tysklands hovedstad Berlin.

Så får vi se om ungdommen klarer å holde seg på lugarene sine og ikke falle for fristelsen til å løpe over på nattbesøk. Lisbet og Britt har jo også rom ved siden av de andre jenterommene, et par gutter i boksern som banker på feil lugardør kunne nok vært en interessant opplevelse for noen og enhver...

Comment Kommenter (205)

Aktiviter ombord

26.10.2010 09:04

Aqualand er populært, selv for en 10. klassing. I alle fall på klassetur, det kan hende det ville vært litt for ”barnslig” under andre omstendeligheter…

Vi voksne nøt fantastisk utsikt fra dekk 15 der vi passerte Fulehuk fyr og Bolærne på styrbord side, flatt vann og tilnærmet vindstille. Paraplydrinken var for anledningen var byttet ut med cola og vann…

Erik satt foran på dekk 13 og tråkket på en ergometersykkel ut hele Oslofjorden.

Og de andre om bord? ”Det er jo bare gamlinger her, ingen under 80!”. Et par gjenger med firmareisende på ”seminar” hører selvsagt med, tyske og norske pensjonister er i overlegent flertall.  Liten fare for fristelser med andre ord…

Det er andre på fjorden også, bak oss kommer det fire store RIB'er litt etter at vi har passert Drøbak. Finanskrisen er definitivt over, "eventmarkedet" har tydeligvis oppdrag i ordrebøkene sine. En grønn miljøprofil har vel ikke denne typen events  akkurat helt høyest oppe, men det ser jo absolutt artig ut...

Vi fikk servert boller kl 1830 fra Stines bakeri, og kl 1900 var det showdans og sang i .. Middagen fikk vi igjen i Grand Buffet, der vår kelner nok hadde en litt dårlig dag. Vi fikk klar melding om hvordan man skal oppføre seg på restaurant! Vær så god. Men godt var det, det skal de ha.

Comment Kommenter (187)

Sikkerhetsbriefing

26.10.2010 08:55

Alle gruppereiser med ungdom får egen sikkerhetsbrief fra mannskapet, her ble det gått igjennom rømningsveier og hva passasjerene skal gjøre dersom en situasjon skulle oppstå. På skipet har de førstehjelpskapasiteter til å håndtere det meste av det som normalt kan oppstå på en tur som dette, og behøves ytterligere akutt assistanse tilkalles helikopter som lander på akterdekket. Vi føler oss i de beste hender.

 

Comment Kommenter (70)

Lunsj på Color Magic

26.10.2010 08:53

Etter innsjekk på båten gikk alle rett på lugaren med pakningen, 4 mannslugarer hvor alle gutterommene lå styrbord side og alle jenterommene på babord side på dekk 8. Så bar det til dekk 6 hvor vi fikk lunsj i Grand Buffet.

Til og med en kort tale til turgjengen fikk vi under lunsjen.

Og som avslutning på en flott lunsj med fiskeretter, varme og kalde kjøttretter og ost og desserter av alle slag, da passer det med litt surt og søtt til slutt.

Comment Kommenter (4652)

Da er vi igang...

25.10.2010 13:06

En gjeng ungdommer står utenfor gymsalen på Tislegård, ved beina har de store bager og kofferter, de sparker litt i bakken, prater sammen, guttene har delt seg i to klynger og jentene står i en klynge. Noen andre ungdommer kommer nedom for å si hade.

Litt bortenfor står en liten gjeng som ikke akkurat er ungdom lenger, de har kjørt sine håpefulle. Om de er glade eller bare spente skal være usagt...

Bussen fylles opp som forventet, de voksne foran og ungdommen bak. 

 

 

 

Reiseleder Magnus kommer på bussen i Asker. Han har vært reiseleder for Aktive Fredsreiser i ett år.

Ved ankomst Color Lineterminalen bilr vi sjekket inn i gruppereiseskranken, veldig kjekt, der sparte vi 100 plasser i køen...

 

 

 

 

 

Comment Kommenter (193)

Aqualand på Color Magic

24.10.2010 10:54

Tips fra klasse 10 C: dere som ønsker å bade litt på Color Magic, ta med badetøy inn på båten.

 

Comment Kommenter (480)

Værvarsel for Berlin

24.10.2010 10:39

Værutsiktene for Berlin neste uke er rimelig bra, bortsett fra på onsdagen hvor de melder om noe regn. Husk derfor å pakke med en jakke som tåler noe regn også.

 

Comment Kommenter (10618)

Informasjonsmøte 12 oktober

12.10.2010 16:53

Aktive Fredsreiser og skolen arrangerte informasjonsmøte om skoleturen til Berlin tirsdag 12 oktober på Tislegård. Svært gripende fortalte Helga om sin egen oppvekst, hva hun selv har opplevd og sett og hvorfor hun mener all ungdom bør vaksineres mot nynasisme, mobbing og fremmedfrykt.

Det hun fortalte vekket forsamlingen, poenget med hvorfor delta med en ungdomsskoleklasse på en tur som dette ble plutselig satt i perspektiv.

 

 

Comment Kommenter (465)